PowerPoint

Kuvien käyttö PowerPoint-esityksissä

13.5.2024

Yleinen ohje PowerPoint-esitysten piristämiseen on kuvien lisääminen. On jopa tutkittu, että visuaalinen esitystapa ja mieleenpainuvat kuvat auttavat asioiden sisäistämisessä.

Kuvien käytössä pitäisi aina muistaa, että niiden tulee tukea esitettyä asiaa. Toisin sanoen, kuvia ei pitäisi koskaan liittää esitykseen vain siksi, että siinä olisi kuvia. Sisältöön ja asiaan liittymättömät kuvat pahimmassa tapauksessa viedä huomiota sisällöltä, ja näin jopa haitata itse asian omaksumista.

Tämän lisäksi kuvien valintaan ja asetteluun liittyy monia muita hyviä ja huonompia käytäntöjä. Tässä artikkelissa käymme läpi käytännön esimerkkien kautta näistä tärkeimmät.

Kuvien yhtenäinen tyyli

Kuvien yhtenäinen tyyli läpi esityksen auttaa selkeän ja laadukkaan kokonaisvaikutelman luomisessa. Yksinkertaisimmillaan kyse on siitä, ettei esityksessä käytetä sekaisin eri tavoilla tuotettuja kuvia - esimerkiksi valokuvia, piirroksia ja vektorigrafiikkaa – tai muuten tyyliltään kovin erilaisia kuvia.

Organisaatioiden omissa kuvapankeissa kuvat ovat usein jo lähtökohtaisesti tyyliltään yhtenäisiä. Jos kuvien lähteenä käytetään sen sijaan julkisia kuvapankit, hyvä keino yhtenäisyyden varmistamiseen on käyttää esimerkiksi vain tietyn kuvaajan tai kuvittajan kuvia. Toinen vaihtoehto on valita yhtenäinen teema esimerkiksi värimaailman, kuvien kohteen mittakaavan tai vaikkapa kuvaperspektiivin suhteen.

Kuvien tyyliä voidaan yhdenmukaistaa myös PowerPointin omilla kuvanmuokkaustoiminnoilla. Esimerkiksi ohjelman tarjoamilla värisuodattimilla tai taiteellisilla tehosteilla voidaan keskenään erilaisiin kuviin luoda samankaltaista tunnelma. Nämä toiminnot löytyvät Kuvan muoto / Picture Format -välilehdeltä, joka tulee näkyviin, kun valitset minkä tahansa esityksessä olevan kuvan.

Yksittäisen kuvan asettelu dialle

Käytettäessä yhtä kuvaa yksittäisellä dialla, toimii se usein parhaiten laajennettuna koko dian kokoiseksi. Näin kuva ei näytä irralliselta lisäykseltä sisältöön, vaan toimii koko dian visuaalisena kiintopisteenä.

Laajentamisen yhteydessä kuvaa on usein tarve myös rajata, jotta tekstisisällölle jää tarvittava tila. Sisällön määrästä ja tekstin koosta riippuu, millainen rajaus toimii missäkin tilanteessa. Rajaukset on hyvä perustaa selkeisiin mittasuhteisiin. Tämä edesauttaa yhdenmukaisen ja laadukkaan vaikutelman luomista.

Kuvien suhde tekstiin

Kuvien ja tekstin yhdistämiseen hyvä nyrkkisääntö on, että kuvat ja tekstiosuudet kulkevat käsi kädessä. Tähän ei riitä yksin se, että dialla on yhtä monta luettelolistapallukkaa kuin kuvia, vaan kuva-tekstiparit pitää visuaalisesti ryhmitellä.

Selkeällä ryhmittelyllä dia muodostaa harmonisen kokonaisuuden, vaikka kuva ja teksti -pareja olisi useampikin. Näin dialle saadaan myös enemmän tilaa ja ilmavuutta, jonka seurauksena vähän runsaampikaan tekstimäärä ei saa kokonaisuutta näyttämään täyteen ahdetulta ja tukkoiselta.

Autan ratkaisemaan esityshaasteesi - olivatpa ne mitä tahansa

Teksti kuvan päälle

Tietyin reunaehdoin dian teksti voidaan myös sijoittaa kuvan päälle. Tällöin kuva on hyvä asemoida niin, että teksti voidaan asettaa mahdollisimman yksivärisen osan päälle, sekä valita tekstille väri, joka erottuu taustasta mahdollisimman selkeästi. Monivärisen ja paljon yksityiskohtia sisältävän kuvaosuuden päällä oleva teksti on vaikea muotoilla erottuvaksi. Tarvittaessa tekstin erottumista voi parantaa myös valitsemalla käytetystä kirjasimesta (fontista) paksumman version tai asettamalla tekstille varjoefektin.

Yksi vaihtoehto on lisätä tekstin ja kuvan väliin läpikuultava väri. Se auttaa tekstin erottumista merkittävästi, antaen samalla enemmän vapauksia tekstin takana olevan kuvaosuuden ominaisuuksille. Taustaväri voi olla tyylistä riippuen tumma tai vaalea. Tekstin väri tulee valita niin, että se tarjoaa riittävän kontrastin suhteessa taustaan.

Kuvien taustan poistaminen

Kuvan taustan poistaminen voi joissain tapauksissa antaa uusia mahdollisuuksia tekstin sijoittelulle, säilyttäen samalla suuren kuvakoon ja kuvan roolin dian visuaalisena keskipisteenä.

PowerPoint itsessään omaa kaksi erilaista toimintoa taustan poistamiseen: Kuvan muotoilu / Picture Format -välilehdeltä löytyvä Poista tausta / Remove Background -toiminto, sekä saman välilehden Väri / Color -painikkeen alta löytyvä Määritä läpinäkyvä väri / Set Transparent Color -toiminto.

PowerPointin omissa taustanpoistotoiminnoissa on kuitenkin rajoitteensa. Varsinainen taustan poisto toimii (ainakin kirjoitushetkellä) kaikkiaan melko kehnosti. Läpinäkyvän värin asettaminen taas toimii vain kuville, joissa jo lähtökohtaisesti on yksivärinen tausta.

Usein paras keino kuvan taustan poistamiseen onkin erillisen kuvankäsittelyohjelman tai verkkopalvelun käyttö. Varsin hyvin toimiva AI-pohjainen taustanpoistotyökalu löytyy nykyään jopa Windows 11:n mukana tulevasta Microsoft Paint -sovelluksesta.

Kuvien pakkaaminen

Esitykseen sisältyvät kuvat ovat tyypillisin syypää sen tiedostokoon kasvamiseen. Etenkin täysin pakkaamattomina, kuvat voivat helposti kasvattaa esityksen tiedostokoon kymmeniin megatavuihin. Tämä voi vaikeuttaa esimerkiksi tiedoston lähettämistä sähköpostitse.

PowerPoint sisältää varsin näppärän toiminnon kuvien tiedostokoon pienentämiseen. Toiminto löytyy jo tutuksi tulleelta Kuvan muotoilu / Picture Format -välilehdeltä, painikkeesta Pakkaa kuvat / Compress Pictures. Toiminnon kautta on mahdollista poistaa kuvista niiden rajauksen ulkopuolelle jäävät osat, sekä pienentää kuvien tarkkuutta.

Toiminto on tehokas, mutta sen kanssa on myös syytä olla varovainen. Etenkin logojen ja muiden jo lähtökohtaisesti pienten kuvien kanssa pakkaustoiminto saattaa heikentää laatua hyvin dramaattisesti. Kannattaakin varoa käyttämästä toimintoa automaattisesti esityksen kaikille kuville. Myös toiminnon käyttämisen jälkeen kannattaa vielä kertaalleen katsoa esitys läpi mahdollisimman isolta näytöltä ja kuvien laadun varmistamiseksi.

PowerPoint ja kuvat

Kuvien hyödyntämiseen osana PowerPoint-esitystä on olemassa monia tapoja. Niistä oikean valitseminen on lopulta kiinni siitä, minkä tyylistä esitystä ollaan tekemässä, ja mitä siihen valituilla kuvilla halutaan kertoa.

Jos tarvitset apua esitysten suunnitteluun ja sisällön jaotteluun, voi vastaus löytyä Jäsentäjän palveluista.

Mikäli haluat oppia enemmän esitellyistä tekniikoista tai oppia suunnittelemaan parempia esityksiä, katso tarjolla olevat koulutukset.

Lisää vinkkejä saat seuraamalla Jäsentäjää LinkedIn:issä!

Autan ratkaisemaan esityshaasteesi - olivatpa ne mitä tahansa

Muut blogitekstit

Lue lisää Jäsentäjän kirjoituksia

Klikkaamalla "Hyväksy" sallit evästeiden asentamisen laitteellesi. Käytämme evästeitä sivuston toiminnan varmistamiseksi, analytiikkaan ja markkinointiin. Lue lisää tietosuojaselosteestamme.